петак, 7. новембар 2014.

Držimo do riječi

Razgovor: Dragan Đurđević, Lider radikala o formiranju nove vlasti na nivou RS


Srpska radikalna stranka Republike Srpske, nakon Opštih izbora u BiH, postala je parlamentarna stranka u Srpskoj, osvojivši jedan mandat.
Prema riječima lidera ove stranke, Dragana Đurđevića, rezultati su možda mogli biti i bolji, ali kratak vremenski period da ih građani upoznaju, kao jednu alternativu, izgleda da je bio presudan. Ipak, kako ističe, koalicija koju njegova stranka ima sa Demokratskim narodnim savezom i Napredna Srpska, Adama Šukala, osvojila je sasvim zadovoljavajući broj glasova, koji će omogućiti da sa SNSD-om i SP RS, formiraju novu vlast.
NOVI PEČAT: U toku su pregovori oko formiranja nove vlasti, a vi ste naglasili kako želite biti dio većine koju će činiti stranke iz RS. S obzirom da SDS ne može da sastavi većinu bez koalicije "Domovina" znači li to da ste bliži SNSD-u?
ĐURĐEVIĆ: U razgovorima sa SDS-om nagovijestili smo tu mogućnost. Za nas je bilo iznenađenje da su oni, dan ranije, ponudili mandat Petru Đokiću, jer je on imao manje glasova od naše koalicije. Ali, dobro, to je bila neka njihova odluka, pa smo im rekli da smo bliži postojećoj koaliciji DNS-a i sigurno će tako ostati i u narednom periodu.
NOVI PEČAT: Da li je formiranje skupštinske većine gotova stvar?
ĐURĐEVIĆ: Činjenica je da smo Adam Šukalo i ja, potpisujući koalicioni sporazum sa Markom Pavićem, lideru DNS-a dali mandat da i u naše ime obavi razgovore sa SNSD-om. Pavić nam je saopštio da je zadovoljan ishodom pregovora, tako da smo i mi zadovoljni.
NOVI PEČAT: Šta su vam konkretno nudili ljudi iz opozicije?
ĐURĐEVIĆ: Nije bilo konkretnih prijedloga, niti smo mi na taj način željeli da uđemo u te razgovore. Rekli smo da je SDS stranka, koju treba i u narednom periodu uvažavati. Jer, činjenica je da su oni dobili 21 mandat za NSRS.
NOVI PEČAT: Šta očekujete od nove Vlade RS?
ĐURĐEVIĆ: Svi su se složili unutar koalicije SNSD-DNS-SP, da je predmet najvećeg interesovanja, ne samo građana, već i svih političkih stranaka, poboljšanje ekonomskih prilika, pokretanje privrede, nova radna mjesta, zapošljavanje ljudi... Smatramo da su oni uspjeli da u posljednjih osam godina, na neki način zaustave ustavne promjene. Neke kozmetičke ustavne promjene su moguće. Smatram da su i sasvim dobro vodili spoljnu politiku, a dobro su se pokazali i što se tiče politke FBiH i RS.
NOVI PEČAT: Na koji način će vaša stranka učestvovati u novoj Vladi RS?
ĐURĐEVIĆ: To još nismo definisali. O tome tek trebamo razgovarati. Želimo da preuzmemo odgovornost za vođenje vlasti, ali samo onoliko, koliko nam je narod dao povjerenja. Mi smo samo petnaesti dio u tom nekom procentu od 20 odsto, koliko pripada ovoj koaliciji na nivou Republike Srpske i spremni smo na sve načine da pokušamo sa našom koalicijom, ali i svima onima, koji će činiti vlast u Srpskoj, da zajedno radimo na tome. Ne možemo i nećemo nikoga ucjenjivati.
NOVI PEČAT: Da li je moguće formirati Vladu bez SNSD-a?
ĐURĐEVIĆ: Mislim da nije. Stranka koja dobije veliki broj glasova, mora da preuzme odgovornost. U ovom momentu mi smo bliži tome da se vlast pravi oko koalicije SNSD-DNS-SP.
Nataša PUŠIĆ

Нема коментара:

Постави коментар