уторак, 14. јул 2015.

ЗАПАД УПОЗОРАВА: „Референдум је претња суверенитету БиХ који нећемо толерисати!“


Дипломате Европске уније и најутицајнијих западних држава у Босни и Херцеговини упозорили су власти Републике Српске да ће планирани референдум у том ентитету о статусу Суда и Тужилаштва БиХ сматрати претњом суверенитету и интегритету Босне и Херцеговине „што се неће толерисати“, стоји у заједничкој изјави објављеној у уторак у Сарајеву.
Изјаву су потписали шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, амбасадор Британије Едвард Фергусон, амбасадорке Сједињених Држава Морин Кормак и Француске Клер Бодони, те отправник послова немачке амбасаде Адриан Полман.
Они су у понедељак заједно са представником италијанске амбасаде боравили у Бања Луци и пренели такву поруку званичницима у власти РС уочи заседања ентитетског парламента који би требало да одлучи о захтеву председника РС Милорада Додика за расписивање референдума.
Додик је затражио да парламент донесе одлуку о расписивању референдума, вероватно током септембра, на којем би се становници РС изјашњавали о том да ли треба да постоје Суд и Тужилаштво БиХ и требају ли се одлуке тих правосудних тела примењивати на територију РС.
У изјави западних дипломата стоји како су правосудна тела на државном нивоу “кључно важна за суверенитет и стабилност БиХ”.
“Дубоко смо забринути због чињенице да предложени референдум представља противуставни покушај не да се реформишу него да се поткопају та тела, као и стога што би то представљало директну претњу суверенитету и безбедности целе земље. То не може бити толерисано”, стоји у изјави.
У њој се констатује да је последње што БиХ у овом тренутку треба сукобљавање које ће довести у питање провођење нужних реформи.
У име Европске уније посебице је истакнуто упозорење да би провођењем референдума БиХ сигурно била заустављена на путу ка чланству у Унији.
Наведено је како би организовање референдума уз довођење у питање европске будућности БиХ било и узалудно трошење новца за нешто што не може имати никакав правни учинак.

Извор: balkanbreakingnews.com

Нема коментара:

Постави коментар